Kompozit Panel Kaplama Günümüz teknolojisi ile üretilen ve hemen her türlü yapıda sıklıkla kullanılan yapı elemanlarından birisi de kompozit panel kaplama olarak bilinir. Uygulandıkları binalara yeni ve modern bir görünüm kazandıran bu yapı elemanı, alüminyum kompozit panel olarak da adlandırılmaktadır. Alüminyum kompozit panel; özel bir madde olarak bilinen, iki alüminyum levha arasında yer alan, poliüretan çekirdek ile doldurulmuş ve yüzeyinde de yine alüminyum kompoze yer alan bir panel çeşididir. Adını da yüzeyinde bulunan alüminyum kompoze maddeden almaktadır.Bina cephe kaplamasında oldukça önemli bir yere sahip olan kompozit panellerin arkasına yapılan taş yünü uygulaması sayesinde su ve ısı izolasyonu sağlanır. Ürün gamı geniş olan kompozit paneller, yangına karşı ise oldukça dayanıklıdır.
Kompozit Panel Kaplama Teknik Özellikleri
Tutuşmaz özelliğe sahip olan yangına dayanıklı malzemeden yapılan kompozit panel kaplama, mimarinin genel yapısına uygun olarak özel ölçülerde imal edilmektedir. Sistem içerisinde kullanılan ürünler, koruma filmi ile kaplanır. Farklı renk ve doku çeşitliliğine sahip kompozit kaplama, aynı zamanda ısı yalıtımı konusunda da oldukça verimlidir.
Kompozit kaplamanın en önemli özelliklerinden birisi de hafif olmasıdır. Bu anlamda montaj konusunda avantaj sağlar. Yine mukavemet gücü yüksek olan bu cephe kaplaması, uzun yıllar boyunca kullanım imkânı sunmaktadır. Bunun yanında dış cephe kaplama adına kullanılan kalitesiz ürünlere oranla kompozit cephe kaplama onarım işlemlerine gerek duymaz.
Kompozit kaplamanın ince bir yapısı ve düzgün bir yüzeyi vardır. İşlenmesi ise oldukça kolay olan malzeme, katlanarak ya da bölünerek istenilen şekli alabilir. Yine kompozit panel; titreşimi absorbe etme yani emme özelliğine sahiptir. Çürüme ve paslanmaya karşı dayanıklı ve taşınması kolay kaplama malzemesi, binaya herhangi bir ek yük bindirmez.
Tüm bunların yanında kompozit paneller diğer cephe kaplama sistemlerine oranla çok daha ekonomiktir. %100 geri dönüşümlü olan malzeme, çevre dostu olması ile de oldukça avantajlıdır.
Kompozit Panel Kaplama Montajı
Alüminyum kompozit panelin kullanıldığı bu dış cephe kaplama sisteminde kompozit paneller öncelikli olarak plaklar haline getirilir. Kompozit plakların standart üretim boyutu ise 1250 mm X 3200 mm şeklindedir. Esnek ve hafif yapıları sayesinde montaj sırasında kolayca şekillenen ve delinebilen kompozit panellerin montajında el aletlerine ihtiyaç duyulur. Bunun yanında beton, taş ya da demir gibi yapı malzemelerine gerek kalmaz. Kompozit panellerin renkli kısımları ise montaj için taşıma sırasında zarar görmeyecek biçimde kaplanır. Bu sayede ise montaj anına kadar panellerin zarar görmesinin önüne geçilmiş olur.
Bunların yanından kompozit paneller uygulama yöntemlerine göre 3 sınıfa ayrılır. Bunlar; panel derzlerinin silikon ile doldurulması, panellerin asılması ve dar derz boşluklarına sahip paneller olarak karşımıza çıkmaktadır.
Panel Derzlerinin Silikon ile Doldurulması
Kompozit panel kaplama sisteminde en çok kullanılan yöntemdir. Bu yöntemde paneller öncelikli olarak alt konstrüksiyona monte edilir. Sonrasında ise sızdırmayı önleme amacıyla derzler uygun bir dolgu malzemesi yardımı ile doldurulur.
Panellerin Asılması
Çok sık kullanılan yöntemlerden birisi bu yöntem, inşaat alanında uygulanması kolay bir yöntemdir. Bu nedenle de montaj kısa süre içerisinde tamamlanır. Panellerin alt konstrüksiyona sık şekilde tutturulması yerine basit bir şekilde asıldığı bu yöntemde genleşme ve büzülme gibi durumlar en aza indirgenir.
Dar Derz Boşluklarına Sahip Paneller
Kompozit panel kaplama uygulaması için kullanılan bu yöntem, estetik açıdan etkili olması için taş ve ahşap modellerde derz boşlukları dar tutularak gerçekleştirilir. Yine ihtiyaç olduğunda ise dolgu malzemesine de yer verilebilir.