
Günümüzde teknolojide yaşanan gelişmeler ile birlikte farklı cephe sistemleri uygulanmaya başlanmıştır. Klasik kapaklı giydirme cephe sistemleri de, son yıllarda popüler olan ve sıklıkla tercih edilen bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem kolay oluşturulabilmesi hem de kaliteli bir görünüm ortaya koyması edeniyle pek çok firmanın ilk tercihi olan bu cephe sistemi, farklı seçenekler de sunmaktadır.
Alüminyum, çelik ve camın bir arada kullanılması ile oluşturulan cephe sistemi, estetik bir görsellik sağlamsı ve ekonomik olması bakımından oldukça avantajlıdır. Yatay ve dikey çizgilerin hâkim olduğu klasik kapaklı giydirme cephe sistemlerinde geniş açıklıklar söz konusu olduğunda ise çelik ile takviye edilir ve güvenli bir şekilde uygulama olanağı yaratılır.
Klasik Kapaklı Giydirme Cephe Sistemleri ve Özellikleri
Bu cephe sisteminde görsel isteklere bağlı olarak farklı kesit ve formlarda kapak profili kullanılabilir. Yine sistem içerisinde kanat uygulaması yapmak da mümkündür. Farklı derinliklere sahip griyaj profilleri ile geniş açıklık uygulamalarına olanak tanıyan sistem, yapı dış görünümü açısından sadece yatay ve dikey çizgilerden meydana gelmektedir. Ayrıca badem, düz, açılı ve küt badem kapak seçenekleri ile yapılara görsel zenginlik katmaktadır.
Kapaklı giydirme cepheler, dünyada ilk kullanılan cephe giydirme sistemi olması nedeniyle oldukça yaygındır. Ülkemizde de sıklıkla kullanılan bu sistem, üretim ve montaj kolaylığı ile de ön plana çıkmaktadır. Bu sistemin parçaları ise; alüminyum taşıyıcı profiller, kaplama amacı ile kullanılacak camlar ve bu camların birleşme noktaları için alüminyum kapaklardan oluşmaktadır. Kapaklı giydirme cephede mekanik olarak bağlanan profillerin izolasyonu, silikon cephe sistemlerinde de olduğu gibi EPDM filtreler ile sağlanmaktadır. Yine sistemde kanat açma ihtiyacı, kanat adaptör profili olarak da adlandırılan profiller ile karşılanmaktadır.
Klasik kapaklı giydirme cephe sistemi; binanın geometrisi, düşey taşıyıcılar arasındaki mesafe, yapının bulunduğu yerdeki rüzgâr şiddeti ve cam ağırlığı gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu anlamda statik hesaplamalar dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Hesaplamalar sonucunda bulunan atalet moment değerinden büyük moment değeri olan yatay ve dikey profillerle cephe oluşturulur. Oluşturulan cepheye uygun olarak imal edilen camlar cepheye takılır ve camların arasındaki derzler yatay ve düşey kapak profilleri ile kapatılır.
Sistem, kolay uygulanabilir olması ile çok katlı yapılardan tek katlı yapılara kadar kullanım olanağı sunar. Bunun yanında düzgün forma sahip olmayan yapılarda da kolay bir şekilde uygulanma imkânı vardır. Yine bu cephe sisteminde kullanılan profiller, eloksalli ya da elektrostatik toz boyama yöntemi ile boyanmış profillerdir.
Tüm bunların yanında kapaklı giydirme cephe sisteminin uygulanacağı yapılardan alınan ölçülere göre yatay ve düşey taşıyıcı profiller, gerekli kesim, kanal ve delik gibi işlemler ile uygulanır.

Klasik Kapaklı Giydirme Cephe Montajı
Bu cephe giydirme sisteminin en karakteristik özelliği, cephe dışından alüminyum profillerin görünmesidir. 50 mm genişliğinde görünen bu kapaklar, farklı geometrik kesitlere sahiptir. Kapak alternatifleri oldukça fazla olan sistemin uygulanması; ayarı biten alüminyum alt konstrüksiyon üzerine yerleştirilen camın öncelikli olarak baskı profillerinin uygun yerlere vidalanması ile sıkıştırılıp sızdırmazlığının sağlanması ile gerçekleştirilir. Sonrasında ise kesitteki kapak profilinin yuvasına oturtulması ile montaj işlemi tamamlanır. Kapaklı cephede mekanik olarak bağlanan profillerin cam ile olan ilişkisindeki ses ve ısı izolasyonu ise, EPDM fitilleri ile sağlanmaktadır. Bunların yanında yatay ve düşey fugaların birleştiği yerlerde baskı profillerinden önce özel alüminyum folyolu izolasyon bantları ile kesin ve garantili sızdırmazlık sağlanmaktadır. Sisteme strüktüre silikon ile yapıştırılan camlar ile müşterinin isteği üzerine kanat açabilmek de mümkündür.