Aluminyum Kapı ve Pencere Sistemleri

Aluminyum Kapı ve Pencere Sistemleri

Alüminyum;, pencerelerde ve kapılarda kullanılan, dünyanın en yüksek yalıtım standartlarını karşılayabilecek bir malzemedir. Bunun için gerekli teknoloji, 1970’li yıllarda Ensinger firmasının insulbar ısı yalıtım plastiklerini icat etmesi sonucunda hayatımıza girmiştir. Ancak ülkemizdeki yanlış sistem seçimleri ve kötü uygulamalar nedeniyle alüminyum yanlış tecrübe edilmiştir. Bu durumlar ise yanlış yargıların oluşmasına neden olmuştur. Yanlış yargılardan birisi de alüminyum doğramanın terleme yaptığına yöneliktir. Fakat bu yanlış bir yargıdır. Çünkü özellikle alüminyum pencerelerde meydana gelen terlemenin nedeni pencereler değil, kullanıldıkları ortamın havasızlığıdır. Bu anlamda alüminyum kapı ve pencere sistemleri yüksek yalıtım sağlarlar. Yapılması gereken şey ise evleri günde 1-2 kez havalandırmak, evin içinde çamaşır kurutmamak ve çiçek, akvaryum gibi rutubete neden olan nesneleri kullanmamaktır.

Alüminyum Kapı ve Pencere Sistemlerinin Avantajları

Alüminyum, hava koşullarına ve korozyona karşı oldukça dayanıklı bir malzemedir. Bu anlamda alüminyum kapı ve pencere sistemleri, uzun yıllar boyu kullanım olanağı sunmaktadır. Bunun yanında eloksal ile alüminyumun oksitlenmesinin önüne geçilir. Bir alüminyum pencere ve kapının ömrü yaklaşık olarak 40 yıldır. Ancak yüksek korozyon riski olan bölgelerde yapılacak alüminyum kapı ve pencere uygulamalarında gereken yüzey kalınlıkları, şartnamelerde göz önünde bulundurulmalıdır.

Alüminyum kapı ve pencereler, düşük ve yüksek sıcaklıklarda mekanik özelliklerini korumaya devam ederler. Bu durum, özellikle de yüksek ve geniş çerçeve aralıklarının bulunduğu uygulamalarda oldukça önemlidir. Bunun yanında termal uzama katsayısı alüminyum ile uyumlu olması açısından ısı yalıtımlı alüminyum profillerde, özel olarak tasarlanan %25 cam lifi içeren poliamit ısı yalıtım plastiklerinin kullanılması önerilir. Bu sayede ise alüminyum çerçeve ile yalıtımı sağlayan plastik birlikte uzayıp kısalabilirler.

Alüminyum profiller, hafif ve dayanıklı malzemelerdir. Bunun yanı sıra oldukça dayanıklı olan bu malzeme, mimarların isteklerine göre tasarım yapmalarını sağlar. Yani alüminyum profiller çok hassas ölçülerde imal edilebilirler. Yine alüminyum pencere çerçevelerinin dayanıklı olması nedeniyle görünür genişliği daha az olan çerçevelerin kullanılması mümkündür. Daha dar alüminyum çerçeveler ise daha geniş pencereler anlamına gelmektedir. Günümüz mimarisinde ise gün ışığından daha fazla yararlanmak adına sınırlar zorlanmakta ve daha dar çerçeveler ile geniş açıklıklar oluşturulmaya çalışılmaktadır.

Bunların yanında yerden tavana kadar geniş sürme kapılar ve dükkân vitrinleri gibi geniş açıklıklarda rüzgâr yüküne dayanım oldukça önemlidir. Bu gibi durumlarda alüminyum doğrama, yüksek atalet momentleri sayesinde güvenle kullanılabilir.

Alüminyum kapı ve pencere sistemleri, aynı zamanda bakımı kolay sistemlerdir. Çünkü alüminyum, doğası gereği yüksek kimyasal direncine sahiptir. Bu anlamda temizliği ve bakımı ahşaba göre son derece kolaydır. Hatta alüminyum pencereler yağmur suyu ile dahi kolaylıkla temizlenebilir. Yine alüminyum pencere ve kapılar çevreci ürünlerdir. Bunun en önemli nedeni ise %100 geri dönüşümlü olmalarıdır. Alüminyumun geri dönüşümü ise %95 enerji tasarrufu sağlar.

Alüminyum, yangın sırasında herhangi bir şekilde gaz salınımına neden olmaz. Çünkü alüminyum kapı ve pencere sistemleri yangın yönetmeliğine uygundur. Isıya karşı dayanıklılıklarının yanında alüminyum kapı ve pencereler, yangın sırasında kıvılcım çıkarmaz. Ancak PVC pencere ve kapılar ise herhangi bir yangın durumunda hayati tehlike arz ederler. Çünkü çevreye zehirli gazlar yayarlar. Bu nedenle de PVC, alüminyumun muadili olarak görülmemelidir.

Ayrıca PVC çerçeveler ağır mekanik yükleri taşıyamazlar. Bundan dolayı alüminyum hala mimari projelerin vazgeçilmezi durumundadır. Sonuç olarak alüminyum doğrama, PVC doğramaya göre çok daha güçlü ve dayanıklıdır. Yangın riski durumunda ise kişilerin hayatını tehlikeye sokacak zehirli gazlar yaymaz.

Ürün Sipariş Formu